Sägnen om Helgelandsfjället
I denna sägen var det Hestemannens pil som gjorde hålet i Torghatten.
– En kväll fick Hestemannen se de De syv søstre och Lekamøya bada i sjön vid Landego. Vid första ögonkastet tänds hans åtrå efter Lekamøya och han beslutar sig för att röva bort henne vid midnatt. Till häst med full rustning och med manteln över skulrorna jagar han söderöver. Jungfrurna upptäcker honom och sätter av i full fart, när de inte orkar mer kastar de sig till marken vid Alstahaug. Bara Lekamøya fortsätter flykten mot söder. Kungen av Sømnafjellen står och iakttar flykten samtidigt som dagen närmar sig på gyllene skyar. Sømnakongen ser den besvikna friaren lägga pilen till bågen. När pilen lämnar bågen kastar Sømnakongen sin hatt i vägen för pilen och räddar Lekamøya. Hatten landar vid Torgar och i samma ögonblick går solen upp och allt förvandlas till sten…
Sagor och sägner
När du åker längs Sagavägen ska du vara uppmärksam, för då kör du genom ett område som inte bara bebos av människor. Här bor även vittra, stalofolk, jättar och andra väsen som du kan se om du tittar riktigt noga. Sagavägen tar dig med på en spännande resa bland äventyr, historier och sägner. Det berättas om allt från jättar och troll, älvor och sjöodjur till rövare, alla med anknytning till lokal svensk, norsk och samisk folktro.
Sagor
Du hittar utdrag från några av Sagavägens alla sagor och sägner här på hemsidan och vill du fortsätta att tjusas och kanske skrämmas så finns den rikt illustrerade sagoboken ”Sagor om Vittra och andra sägner utmed Sagavägen” att köpa hos lokala handlare, anläggningar och turistbyråer inom regionen. Du kan även beställa boken via mejl, vilhelmina.kommun@vilhelmina.se Boken som finns på norska och svenska består av 18 sagor med rötter i den lokala berättartraditionen, alla illustrerade med fantasieggande bilder av de väsen som bor längs Sagavägen.
Sagostigar
Längst Sagavägen finns rastplatser och sagostigar som väcker och lockar fantasin hos både vuxna och barn, rastplaster som levandegör de sagor och sägner som lever inom regionen. Sagorna ges liv genom målningar, skulpturer och texter. Bli inte förvånade om ni ser näcken spela i en bäck längs vägen eller vittror dansa i skogsbrynet. Titta på kartan för att lokalisera sagostigarna och besök vårt galleri för fler bilder.
Sagavägenbonaden
Inspireras av den växande Sagavägenbonaden och dess motiv av kulturminnen. Bonaden sys och designas av ideella krafter i byar längs Sagavägen och är tänkt att, i form av en budkavle, fyllas med motiv från Höga kusten till norska Helgelandskusten. Res längs Sagavägen genom Sagavägenbonaden och ta del av de kulturskatter som skickliga händer broderat. Du hittar några av motiven i vårt galleri.