Spännande natur och kultur, och Norrlands största folkfest, Åsele Marknad, är något av det Åsele erbjuder besökaren. Mitt i Åsele samhälles centrum finns Åsele Hembygdsområde, en oas för kunskap och avkoppling, med bl.a. en av länets absolut förnämsta textilsamlingar med accessoarer. Alltid tredje helgen i juli genomgår Åsele en total omvandling, då kring 150 000 besökare under fyra mycket intensiva marknadsdagar samlas till Åsele Marknad, som utvecklats till att i dag vara Norrlands största folkfest. I kommunen finns också Björnlandet, Västerbottens enda nationalpark, och Stockholmsgata, en storslagen istidskanjon. För den fiskeintresserade finns många fina fiskevatten att tillgå.
Åsele marknad
Åsele Marknad är Norrlands största marknad och har varje år ca. 150.000 besökare under fyra dagar.
Det handlar om över tre och en halv kilometer marknadsstånd om man skulle rada upp alla efter varandra. Omkring 400 marknadshandlare har cirka 1 200 tremeters marknadsstånd. Här finns arrangemang och aktiviteter för alla. Strosa runt bland mer än 1.300 marknadsstånd, där allt från hantverk till godis och motorsågar säljs, åk karusell vid tivolit eller bli underhållen av artister som uppträder på tre utescener. Kvällstid är det HEMBYGSOMRÅDET som gäller med välkända artister, disco, dansband och pub.
Aktiviteter längs vägen
Vitterhuset, vid byn Östernoret, hittar man en klippblocksanhopning från istiden med väldiga överhäng som bildar salar och grottor. Sägner berättar om Vittra som sades bo på platsen. Där finns också en sagostig och äventyrsbana. Gör man en avstickare till byn Tallsjö hittar man Asplunda lanthandel, en mycket välbevarad speceri- och diversehandel som drevs från 1895 och fram till 50- talet. Mellan Åsele och Vilhelmina, efter turistvägen, ligger ett av Skandinaviens mest intressanta kulturminnen från 1700-talet, Torvsjö Kvarnar med Kulturum och Skogsmuseum. Där kan man se hur livet tedde sig i en lappländsk by en gång i tiden.
Sagolikt Gott
Maträtter framställda från lokala råvaror med anknytning till vildmarken. Det hittar man på Åsele Wärdshus. I byn Avasjö finns företaget Danielssons Ko & Co, varifrån man kan köpa olika lokalt framställda köttprodukter. På Ekogården Berget, Nordanås, kan man baka bröd på traditionellt vis och äta en måltid tillagad av gårdens egna produkter.
Åsele på vintern
Åsele Vintermarknad i slutet på mars bjuder bland annat på marknadshandel, hantverksmässa, hundutställningar, och Åsele-Nappet, en av landets största pimpeltävlingar. På Åslia, strax utanför Åsele, kan man åka utför i Åseles slalombacke samt barnbacken. Stora backen har 3 nedfarter. Längsta är 750 meter med en fallhöjd på 100 meter. Släplift på 450 meter. Barnbacken är 80 meter lång med en fallhöjd på drygt 40 meter. Ponnylift på 125 meter
I Åsele centrum, nära kommunförrådet finns det ett elljus- och motionsspår. På vintern är spåren preparerade både för klassisk åkning och fristil. På sommaren kan man gå, lunka eller springa. Vid skidstadion finns en skidstuga. Spårbeskrivning: 500 m, 1,5 km, 2,5 km (belysning), 5 km (belysning) och 10 km.
Fler elljus- och motionsspår som finns innom kommunes gränser är:
- Åslia, 1,5 km, 2 km och 5 km.
- Fredrika centrum, 2,5 km och 5 km, båda belysta
- Gafsele
- Varpsjö
- Baksjöliden
För den slädhundsintresserade finns i byn Gafsele ett slädhundsstadion med spår för både träning och tävling, och där bland annat VM-tävlingar genomförts.